Vuoden hämäläinen kylä 2001 — Internetissä jo vuodesta 2000 


Siirtyminen uudelle sivustolle Linkki uutissivulle Linkki kuva- ja karttasivulle Toimintakertomukset, p÷ytõkirjat ym. Linkki yritystoimintasivulle
Linkki  yhdistystoimintasivulle Linkkejä muille sivulle Linkki   sähköpostiosoitteistosivulle Tontteja myytävänä; Lue vieraskirjaa

Kuvakooste Seuratalon 70-vuotisjuhlasta 26.7. Kuvat & kartat -välilehdellä!


Vireässä Vähikkälän väljämässä viihdytään

Vähikkälän kartta, jpg 357x576

Vähikkälän kylä lounaisessa Janakkalassa on muuttovoittokylä: muutaman viime vuoden aikana väkiluku on kasvanut yli 30 asukkaalla. Valtaosa kylään muuttaneista on nuoria lapsiperheitä, ja parhaillaankin rakenteilla on pari vakinaiseksi asunnoksi aiottua omakotitaloa.

Vuoden 2007 alussa vakinaisia tai ympärivuotisessa käytössä olevia asuinkiinteistöjä oli 151, ja niissä asui vakituisesti 384 henkilöä. Näiden lisäksi alueella on yli 300 loma-asuntoa, joista 274 sijaitsee rantakaava-alueella. Kun mukana on myös "kuivan maan mökkiläisiä", vapaa-ajan asuntoja on yhteensä yli 300, joten kesäaikaan kylän väkiluku siten ainakin kolminkertaistuu.

Kylän asukkaista huomattava osa käy muualla ansiotyössä tai on eläkeläinen. Vähikkälän viljavilla pelloilla viljellään sokerijuurikasta, mallas- ja rehuohraa, kauraa, kaalia ja leipäviljoja. Viljelijöiden lisäksi kylässä asuu muitakin yrittäjiä.

Oman kyläkoulun säilymisen puolesta on kampanjoitu ja talkootyötä tehty jo kolmella vuosikymmenellä: Kunnan vanhin yhä alkuperäisessä kiinteistössä toimiva 130-vuotias kyläkoulu on lähes kaikkien mielestä tärkein kylän palveluista. Lukuvuonna 2006—2007 ala-asteella oli 24 oppilasta.

Vähikkälän Seuratalo palvelee perinteisten iltamien ja teatteriesitysten lisäksi tuttuun tapaan myös häiden ja muiden yksityisten juhlien pitopaikkana.

Asiamiesposti valitettavasti sulki ovensa kyläkaupan lopetettua toimintansa vuonna 1998. Tällä vuosituhannella onkin siksi jouduttu tulemaan toimeen myymäläauton sekä kotijäätelöauton varassa.

6.6.2005 tilanne lopulta korjaantui osittain: entisen kyläkaupan tiloissa avattiin Sanna Juupaluoman elintarvikekioski ja kesäkahvila Vähikkälän Suvipuoti sekä kylätoimisto. Kesällä 2009 Suvipuoti palvelee 1.6. alkaen.